Вести

Учесници округлог стола на тему: "Издаваштво изван метропола: Искуства и перспективе"

25.01.2024.

Српска  читаоница "Лаза Костић" у Сомбору организује од 2. до 4. фебруара 2024. године први Сајам писаца и издавача. Као један од пратећих програма предвиђен је округли сто на тему "Издаваштво изван метропола: Искуства и  перспективе", на којем би требало да се осветле изазови и могућности које прате издавачку делатност у "малим" културним срединама. Округли сто ће се одржати у суботу, 3. фебруара са почетком у 11 сати. Рад округлог стола води Проф. др Саша Радојчић, председник одбора за издавачку делатност.

Позвани учесници округлог стола:

Повеља, НБ „Стефан Првовенчани“, Краљево (Дејан Алексић) - Одавно је опште прихваћено мишљење да је краљевачка Повеља, која делује у оквиру НБ „Стефан Првовенчани“, најважнији издавач песничких књига и књига о поезији. Поред истоименог часописа, уреднички тим на челу са Дејаном Алексићем стара се о едицијама домаће и преведене поезије, критике и есејистике, аутопоетичких текстова и зборника радова посвећених добитницима награде Жичка хрисовуља. О високом квалитету издавачког програма довољно говори чињеница да сваке године Повељина издања добијају неке од најважнијих књижевних награда у Србији.

Педагошки факултет, Сомбор (проф. др Михаел Антоловић) - Сваки факултет објављује уџбенике и приручнике за своје студенте, или монографије проистекле из истраживања запослених наставника. Оно по чему се Педагошки факултет у Сомбору, део Универзитета у Новом Саду, издваја и високо позиционира не само у оквиру националног, већ и регионалног научног простора, јесу зборници научних радова посвећени актуелним проблемима савременог друштва, науке и образовања.

ГБ „Данило Киш“, Врбас (Бранислав Зубовић) - Библиотека у Врбасу систематски негује неколико програмских целина којим се потврђује као значајни учесник културних збивања у Србији. То су пре свега часопис Траг, награда за књижевност „Небојша Деветак“ и Фестивал младих песника, који је деценијама био и остао најважнија манифестација те врсте у Србији и региону.

Милан Степановић, Сомбор - Ако је до сада било речи о издаваштву под окриљем институција, са Миланом Степановићем налазимо човека који је институција за себе. Овај писац, уредник, публициста и издавач, који себе скромно назива хроничарем, објавио је око 40 запажених, добро написаних, узорно обликованих књига, углавном на завичајне теме. Те књиге могу бити узор сваком издавачу, у метрополи или изван ње, коме је стало да му књиге буду читљиве и лепе.

Културни центар „Милутин Миланковић“, Даљ (Ђорђе Нешић) - Српска читаоница „Лаза Костић“ је посебно окренута афирмацији културног стваралаштва Срба ван Србије. Узорну институцију у том погледу налазимо у Културном центру „Милутин Миланковић“ у Даљу, који своје одлично осмишљене и обликоване програме изводи унутар симболичког поља у чијем средишту је знаменити српски научник, астроном, аутор до сада најтачнијег календара, Милутин Миланковић.