Вести

Свечаност поводом Дана словенске писмености и додела признања Златно перо Раванграда

20.05.2024.

Сваке године на Дан словенске писмености, Удружење грађана „Раванградско пролеће“ и Културни центар „Лаза Костић“ у Сомбору приређују свечаност поводом доделе друштвеног признања „Златно перо Раванграда“. То је дан сећања на солунску браћу Ћирила и Методија, творце глагољице, првог словенског писма, односно дан сећања на њихово велико мисионарство и визионарство којим заувек осташе упамћени као „солунски апостоли јединствене хришћанске цркве“. У православном календару тај дан се увек празнује 24. маја.

Ове године, у реализацији програма придружиће се и Српска читаоница „Лаза Костић“ која, иначе, многим својим програмским садржајима даје допринос афирмацији књиге и стварања, очувању српског језика и ћирилице, свега оног што је оличење српског националног и духовног бића и идентитеа нашег народа. 

Одлуком жирија на чијем је челу књижевник Стојан Бербер, иначе, председник Удружења грађана „Раванградско пролеће, признање „Златно перо Раванграда“ за 2024. годину добиће Нада Душанић, књижевница која живи и ствара у Сомбору. 

Свечаност поводом доделе награде биће одржана у петак, 24. маја, у Српској читаоници „Лаза Костић“  с почетком у 18 часова.