Вести

ЗУС Коријени - Саопштење за јавност

20.09.2022.

На седници извршног одбора одржаној у недељу, 18. септембра исказано је велико жаљење због губитка председника удружења, Душана Секулића, човека који је дао огроман допринос музичком стваралаштву, чувању традиције, обичаја, језика и писма српског народа. Поштујући животно дело, лик и углед Душана Секулића, закључено је да се изборна
скупштина одржи у марту 2023. године након шестомесечног помена, на којој ће бити изабрано ново руководство и председник удружења. До тада ће функцију одговорног лица вршити Мићо Тришић. За припрему реализације програма удружења до изборне скупштине, извршни одбор задужио је Мирослава Лазендића, подпредседника, Миломира Јокића, Слободана Суботића и Милорада Недељкова, чланове извршног одбора.

На седници усвојен је програм предстојећих сусрета „МАТИЦА ДИЈАСПОРА“ који ће бити одржани од 7.-10. октобра у Сомбору. Програм „ЋИРИЛИЦА ПИШЕ СРЦЕМ“ планирано је одржати у новембру ове године, а за децембар седница скупштине на којој ће бити размотрени и усвојени извештаји о раду у протеклом периоду и програм рада до одржавања изборне скупштине. Извршни одбор подржао је предлоге КУД „Бук Караџић“ из Чонопље и српске читаонице „Лаза Костић“ из Сомбора да се Душан Секулић предложи за ОКТОБАРСКУ НАГРАДУ Града Сомбора.

На седници је усвојен предлог да се пред надлежним органима Града Сомбора покрене иницијатива да се споменик Краљу Александру, постави на место где је био пре другог светског рата. Код жупанијске зграде тренутно има 12 скулптура, са јако различитим стилским особинама и историјским сугестијама. Ово би била 13. по реду, а својом величином и повлашћеним положајем би симболички прогутала све остале. Узгред, када је постављена, првобитна фигура (рад А. Аугустинчића) била је, са постаментом, највиша фигура коњаника у тадапњој Југославији. Коначно се један споменик поставља на основу конкурса и то је веома позитиван сигнал. Зато наглашавамо да иницијатива није уперена против институције јавног конкурса.

Позивамо чланове и пријатеље Душана Секулића да у уторак 4. октобра у 10,30 сати изађу на 40-о дневни помен.